Het legendarische leven van Johan Cruijff

Johan Cruijff is één van de allerbeste voetballers die Nederland ooit gekend heeft. Volgens vele voetbalkenners was hij zelfs de allerbeste van het land. Maar ook buiten de landsgrenzen was de bewondering voor Cruijff groot. De IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) verkoos Cruijff in 1999 zelfs tot de beste Europese voetballer van de twintigste eeuw en tot de nummer twee van de wereld, achter Pelé.

Op het veld stond Cruijff met name bekend om zijn techniek, handelingssnelheid en inzicht. Maar door zijn analytisch vermogen en door zijn vele uitspraken als: “voetbal is simpel, maar wat moeilijk is, is simpel voetballen” en “elk nadeel heeft zijn voordeel” viel Cruijff ook buiten het veld op.

Cruijff heeft een indrukwekkende voetballoopbaan gekend, waarin hij vele prijzen won. Zoals eerder al vermeld, werd Cruijff in 1999 verkozen tot beste Europese voetballer van de eeuw. Daarnaast kreeg hij drie keer de titel Europees voetballer van het jaar en won hij met Ajax in 1971, 1972 en 1973 de Europacup I.

In eerste instantie speelde Cruijff altijd met rugnummer 9, maar toen Cruijff op 30 oktober 1970 terug kwam van een blessure speelde hij min of meer per ongeluk in het (reserve) shirt speelde dat over was. Dit shirt had rugnummer 14. Ajax won de wedstrijd tegen PSV en vanaf dat moment werd rugnummer 14 het vaste rugnummer van Cruijff. Uit respect voor Cruijff heeft Ajax besloten rugnummer 14 voor altijd aan Cruijff te verbinden en niet meer beschikbaar te stellen voor andere spelers.

Als voetballer was Cruijff actief in Nederland, Spanje en de Verenigde Staten. Zowel in Nederland als in Spanje is Cruijff meerdere malen landskampioen geweest en heeft hij de nationale beker mogen vasthouden. Ook heeft Cruijff in de jaren ’70 met Ajax de UEFA Supercup en de Wereldbeker gewonnen.

Ondanks dat Cruijff geen trainersdiploma had, ging hij na zijn voetbalcarrière aan de slag als trainer van Ajax. In dienst van Ajax wist Cruijff twee keer de KNVB beker te winnen en de eenmaal de Europacup II. In 1988 vertrok Cruijff bij Ajax om als trainer bij FC Barcelona aan de slag te gaan. In Catalonië kreeg Cruijff veel aanzien door een “dreamteam” te formeren en in 1992 de Europacup I te winnen. Ronald Koeman scoorde namens FC Barcelona het enige doelpunt in de finale tegen Sampdoria. In 1996 beëindigde Cruijff zijn carrière als trainer.

Nadat Cruijff een punt had gezet achter zijn actieve loopbaan, besloot hij zich veelvuldig in te zetten voor sociale initiatieven. Hij heeft daarom een aantal maatschappelijk betrokken instellingen opgericht, waarvan de Johan Cruyff Foundation ongetwijfeld de meest bekende instelling is. Deze instelling zet zich onder andere in voor het ondersteunen van sportprojecten voor (kwetsbare) kinderen en jongeren.

Ook de aanleg van de zogeheten Cruyff Courts in diverse plaatsen in Nederland, werd een kerntaak van de Johan Cruyff Foundation. Een Cruyff Court is een klein voetbalveld van kunstgras waar wekelijks meer dan 65.000 kinderen zich vermaken. Het eerste Cruyff Court werd in 2003 aangelegd in Lelystad en in januari 2019 werd het 250e Cruyff Court aangelegd, vlakbij Barcelona.

Veel bekende voetballers en oud-voetballers hebben zich inmiddels als ambassadeur bij de Johan Cruyff Foundation aangesloten om het belang van de foundation kracht bij te zetten. Ronald Koeman, Sjaak Swart, Wesley Sneijder, Frank Rijkaard, Memphis Depay en Arjen Robben zijn daar mooie voorbeelden van.

Op 24 maart 2016 kwam het droevige nieuws dat Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd was overleden. Ter nagedachtenis aan Cruijff kreeg hij zowel in de Amsterdam Arena als in Camp Nou een indrukwekkend eerbetoon. In de eerste dagen na het overlijden, bezochten mensen massaal Cruijff's geboortehuis in “Betondorp” om Cruijff te gedenken. Diverse bloemen, foto’s, voetbalsjaals en andere fanitems werden bij het huis neergelegd.

In 2018 is de naam van de thuisbasis van Ajax gewijzigd van Amsterdam Arena naar Johann Cruijff Arena. Aan de buitenkant van het stadion hangt een megagroot doek met Cruijff’s beeltenis.

© 2019 - 2022 Fanplaats | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel