Van Europacup 1 naar Champions League

De UEFA Champions League is de belangrijkste Europese voetbalcompetitie voor clubs. De Europese voetbalbond, UEFA, heeft de organisatie van dit prestigieuze voetbaltoernooi in handen. Onder de huidige naam bestaat de Champions League sinds 1992. In de jaren daarvoor werd het toernooi gespeeld onder de naam Europacup 1. Daar waar vroeger vooral om de eer gestreden werd, gaat het tegenwoordig naast de eer om het grote geld. Miljoenenbal is niet voor niets een veelgebruikte bijnaam voor de Champions League.

Zoals hierboven al is aangestipt, ging het belangrijkste Europese voetbaltoernooi voor clubs van start onder de naam Europacup 1. Alleen de landskampioenen van de Europese landen streden in principe om de cup met de grote oren. Toch werden in de beginjaren een aantal uitzonderingen gemaakt, waardoor PSV Nederland mocht vertegenwoordigen in het seizoen 1955/1956, ondanks dat Willem II in het seizoen daarvoor kampioen van Nederland was geworden.

In de beginjaren werd gespeeld volgens een knock-out systeem. Elke deelnemende club speelde in elke ronde tot en met de halve finale een thuis- en een uitwedstrijd tegen dezelfde tegenstander. Alleen de finale bestond uit slechts één, allesbeslissende, wedstrijd en werd op neutraal terrein gespeeld. Real Madrid wist de eerste vijf edities van de Europacup 1 te winnen.

In 1992 maakte de naam Europacup 1 plaats voor de naam Champions League, maar niet alleen de naam was gewijzigd. Ook de formule is sindsdien meerdere malen gewijzigd. Zo is bijvoorbeeld de groepsfase geïntroduceerd en mogen ook niet-kampioenen deelnemen. Er kunnen meerdere clubs uit één land deelnemen. Spanje, Engeland, Duitsland en Italië vaardigden in het seizoen 2018/2019 elk maarliefst vier clubs af. Deze verdeling wordt gemaakt van de hand van de zogenaamde coëfficiëntenlijst die de UEFA samenstelt. Landen die niet in de top 10 van deze lijst voorkomen, moeten via een voorronden en play-offs een startbewijs verdienen.

Liverpool won de Champions League editie 2018/2019. In de finale werd gewonnen van Tottenham Hotspur, dat Ajax in de blessuretijd van de halve finale uitgeschakelde. De vijf edities daarvoor werden allen gewonnen door een Spaanse club. Maar ook Nederlandse clubs hebben diverse successen behaald in de Europacup 1 en/of Champions League. In 1963 bereikte Feyenoord als eerste Nederlandse club de halve finale en in 1969 was Ajax de eerste Nederlandse club die zelfs de finale wist te bereiken. In totaal werd de Europacup 1 en/of Champions League zes keer gewonnen door een Nederlandse club. Vooral in de jaren ’70 waren Nederlandse clubs succesvol. De eerste Nederlandse winnaar was Feyenoord in 1970. Ajax won in 1971, 1972, 1973 en 1995 en PSV won in 1988, het jaar waarin Oranje Europees kampioen werd.

Ajax staat met deze vier overwinningen op de zesde positie van Europacup 1 en / of Champions League winnaars aller tijden. Met stip op nummer 1 staat Real Madrid met 13 overwinningen, gevolgd door AC Milan met 7 overwinningen. Liverpool staat op de derde plek met 6 overwinningen, gevolgd door FC Barcelona en Bayern München met elk 5 overwinningen.

In het seizoen 2019/2020 is Ajax de enige Nederlandse club die deelneemt aan de Champions League. Op het moment van schrijven moet Ajax nog één groepswedstrijd spelen, thuis tegen Valencia. Als Ajax minimaal een gelijkspel weet te behalen, plaatst het zich gegarandeerd voor de knock-out fase die na de winterstop van start gaat. Wanneer Ajax verliest, is het afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd Chelsea – Lille.

Door goed te presteren in de Champions League zetten voetbalclubs zichzelf niet alleen op de kaart, maar wordt er ook heel wat geld in het laatje gebracht. De UEFA heeft met de organisatie van Europees voetbal een inkomstenbron van 3,25 miljard euro. Dit bedrag komt voor het grootste deel uit tv-inkomsten en sponsorgelden. Ongeveer 2 miljard euro wordt in de Champions League uitgekeerd aan prijzengeld. Opbrengsten uit eventuele voorrondes, uitverkochte stadions en merchandise komen daar voor de deelnemende clubs nog bij. Er kan dus met recht gesproken worden van een miljoenenbal. Of moeten we zeggen: miljardenbal?!

© 2019 - 2022 Fanplaats | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel