De magie van “die gelbe Wand”

Doe eens gek: scoor een ticket voor een thuiswedstrijd van Borussia Dortmund, drink een biertje, eet een Bratwurst, kijk je ogen uit en herinner je nog jaren lang deze unieke voetbalbelevenis in één van de grootste en indrukwekkendste voetbalstadions van Europa.

Tot 1974 speelde Borussia Dortmund haar thuiswedstrijden in Stadion Rote Erde. Dit stadion werd eind jaren ’60 te klein voor de club uit het Ruhrgebied, maar vanwege gebrek aan financiële middelen was het bouwen van een groter stadion in die jaren geen optie. Toen Dortmund tijdens het WK in 1974 in Duitsland werd aangewezen als één van de speelsteden kwam er wel geld vrij om een nieuw stadion te bouwen, op een steenworp afstand van Stadion Rote Erde. Het nieuwe stadion kreeg de naam Westfalenstadion, refererend aan het gebied Westfalen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Stadion Rote Erde is tegenwoordig de thuisbasis van het tweede elftal van Borussia Dortmund.

Sinds 2005 heeft het stadion van Borussia Dortmund een commerciële naam, namelijk Signal Iduna Park. Het sponsorcontract met Signal Iduna loopt tot 2021, dus tot dan is de verzekeringsmaatschappij de naamgever van het stadion. In de volksmond spreekt men overigens nog altijd over het Westfalenstadion. Als gevolg van diverse verbouwingen, waaronder het dicht maken van de hoeken, is de capaciteit van het stadion inmiddels verhoogd van 54.000 plaatsen naar 81.359 plaatsen. Ondanks deze capaciteitstoename zijn vrijwel alle wedstrijden van Borussia Dortmund “ausverkauft”.

De meest spraakmakende tribune in het Signal Iduna Park is de zuidtribune, oftewel “die Südtribune”. Meer dan anderhalf uur voor aanvang van de thuiswedstrijden van Borussia Dortmund stroomt deze tribune al vol met de meest fanatieke en hondstrouwe fans van “die Borussen”. Deze tribune is enorm stijl en heeft een capaciteit van maar liefst 25.000 staanplaatsen. De zuidtribune is daarmee de grootste staanplaatstribune van heel Europa. "Het is de cultuur van BVB om staanplaatsen aan te bieden", zegt Hans-Joachim Watzke, de CEO van Borussia Dortmund. "Na veertig jaar zijn we er zo in geslaagd om de sfeer van vroeger te behouden. De staanplaatsen op de zuidtribune geven een gevoel dat een zitplaats niet kan bieden." Daarmee slaat hij de spijker op z’n kop, want “Die gelbe Wand” is een ode aan de echte voetbalbeleving. Voetbal kijken doe je niet zittend of achter glas, maar rechtopstaand in een actieve houding. De sfeer die op de zuidtribune heerst is erg indrukwekkend en heeft iets magisch. De supporters zijn massaal uitgedost met vlaggen, fansjaals, voetbalshirts, caps en allerlei andere geel-zwarte fanartikelen waar de naam Borussia Dortmund op staat. Alsof dit niet genoeg is, worden vaak imposante sfeeracties georganiseerd waar dagen lang aan is gewerkt en waar nog dagen na de wedstrijd over wordt nagepraat. Dit levert fraaie beelden op.

Wie naar de zuidtribune kijkt, ziet letterlijk een gele muur. De zuidtribune heeft daarom als bijnaam “Die gelbe Wand” gekregen. Het zicht op deze tribune is al fantastisch, maar als je er zelf tussen staat is je voetbalervaring helemaal compleet. Onder voetballiefhebbers in binnen- en buitenland is “die gelbe Wand” inmiddels - niet onterecht - een begrip geworden.

Wanneer je je eigen Borussia Dortmund sfeer wilt creëren, kijk dan even naar ons aanbod Borussia Dortmund fanartikelen.

Het moge duidelijk zijn dat je visueel niet om “die gelbe Wand” heen kunt, maar dat geldt zeker ook qua geluid. Van het begin tot en met het einde van de wedstrijd laten de supporters van Borussia Dortmund in het algemeen en de supporters op de zuidtribune in het bijzonder zich horen. Ze zingen en springen negentig minuten lang en produceren een orkaan van geluid. En dat begint zelfs al voordat de wedstrijd is begonnen als men uit volle borst “You’ll never walk alone” meezingt. Je voelt de betonnen tribunes bewegen. Kippenvel…

Zoals inmiddels wel duidelijk is geworden, maken de ultras van Borussia Dortmund van elke thuiswedstrijd een waar voetbalfeest. Twijfel daarom niet langer als je dit feest ook eens wilt meemaken en maak werk van wellicht de mooiste voetbaltrip in je leven. Dortmund ligt vanuit een groot deel van Nederland op een acceptabele reisafstand en ook voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor ongeveer veertig euro kan je al een kaartje kopen en de geweldige voetbalsfeer proeven die in Dortmund heerst. Heja BVB!

© 2019 - 2022 Fanplaats | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel