De Oranje Leeuwinnen zijn hot

Voetbal werd lange tijd gezien als een echte mannensport. Pas in 1971 is het vrouwenvoetbal door de KNVB erkend. Sindsdien is er veel veranderd. Met name in de afgelopen decennia is het vrouwenvoetbal enorme opgeleefd en is het de snelst groeiende sport in Nederland. Het aantal vrouwelijke KNVB-leden is tussen 1998 en 2018 gestegen van 65.000 naar 158.000. Deze verdubbeling is mede tot stand gekomen door de stormachtige ontwikkeling die de Oranje Leeuwinnen momenteel meemaakt.

In 2009 plaatste Nederland zich voor het eerst in de geschiedenis voor het EK voetbal voor vrouwen. In Finland wist Nederland meteen door te dringen tot de halve finale. Deze wedstrijd ging helaas in de verlenging met 2-1 verloren tegen Engeland. Toch kon Nederland positief terugkijken naar het behaalde resultaat. Een nieuw tijdperk was begonnen. Bij het volgende EK, in 2013, overleefde Oranje de groepsfase niet. De Nederlandse voetbalsters eindigden op de laatste plaats in groep B en moesten vroegtijdig weer naar huis. Ze konden zich gaan concentreren op de kwalificatiewedstrijden voor het WK in 2015. En met succes. In 2015 was Nederland voor het eerst in de geschiedenis deelnemer aan een WK voor vrouwen. De Oranje Leeuwinnen, zoals ze tegenwoordig genoemd worden, overleefden de groepsfase door onder andere van Nieuw Zeeland te winnen, maar werden daarna uitgeschakeld door de vrouwen van Japan.

Nederland mocht het EK in 2017 organiseren. Gastland Nederland hoefde zich daarom niet te kwalificeren en deed gegarandeerd mee. Onder de steeds groeiende mediabelangstelling wonnen de Oranje Leeuwinnen alle drie groepswedstrijden. In de knock-out fase schakelden de Oranje Leeuwinnen achtereenvolgens Zweden en Engeland uit. Ze mochten zich vervolgens opmaken voor de finale tegen Denemarken. In Enschede werd deze wedstrijd met steun van 28.182 toeschouwers met 4-2 gewonnen in de Grolsch Veste in Enschede. Vivianne Miedema, Lieke Martens en Sherida Spitse waren de doelpuntenmaaksters namens Nederland. Nog nooit eerder hadden de Oranje Leeuwinnen een eindtoernooi gewonnen en nog nooit eerder kreeg het vrouwenvoetbal in Nederland zoveel aandacht. Zelfs de huldiging in Utrecht werd rechtstreeks op TV uitgezonden.

Een aantal van de speelsters van het Nederlands elftal waren inmiddels absolute wereldsterren geworden. De één na de ander is voor een Europese topclub de sterren van de hemel gaan spelen. Lieke Martens is in haar eerste jaar bij FC Barcelona zelfs wereldvoetbalster van het jaar 2017 geworden. Deze prijs heeft haar geen windeieren gelegd. Op Instagram heeft ze al meer dan 1,2 miljoen volgers.

Op 1 juni 2019 speelden de Oranje Leeuwinnen hun laatste duel voordat ze afreisden naar Frankrijk om daar deel te nemen aan het WK. Deze uitzwaaiwedstrijd werd gespeeld in Het Philipsstadion in Eindhoven en bracht meer dan 30.000 mensen op de been. Nooit eerder waren zoveel fans van de Oranje Leeuwinnen bij een wedstrijd aanwezig. De vele supporters, uitgedost met oranje vlaggen, sjaals, caps en andere fanartikelen, zagen Nederland met 3-0 winnen tegen Australië.

Tijdens het WK in Frankrijk was de aandacht voor de Oranje Leeuwinnen ongekend groot. Alle wedstrijden werden live op TV uitgezonden en door ontzettend veel mensen bekeken, diverse artiesten brachten nummers uit om de Nederlandse dames een hart onder de riem te steken en grote winkelketens bedachten allerlei acties die met deze editie van het WK te maken hadden. De Oranje Leeuwinnen vonden al deze aandacht voor het vrouwenvoetbal geweldig en deden er alles aan om succesvol te zijn. Ze wisten de finale te bereiken, waarin ze het moesten opnemen tegen grootmacht Verenigde Staten. Nederland verloor met 2-0 en eindigde het toernooi als tweede.

Ondertussen is het vrouwenvoetbal ook in andere landen bezig met een enorme opmars. Ook in landen als Spanje, Italië en Engeland worden bezoekersrecords gebroken. De op 9 november 2019  geagendeerde vriendschappelijke wedstrijd tussen de vrouwen van Engeland en Duitsland heeft zelfs een uitverkocht Wembley Stadium opgeleverd. De Engelse voetbalbond heeft voor deze match 90.000 kaartjes verkocht. In Europa is daarmee een record gesneuveld. Waar gaat deze opmars van het vrouwenvoetbal eindigen?

© 2019 - 2022 Fanplaats | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel