Het sprookje van SV Meppen

Strijd op het voetbalveld, sfeeracties en vuurwerk op de tribune en de avond afsluiten met een overwinning: dat smaakt naar meer! Na de eerste keer een wedstrijd van SV Meppen te hebben bezocht in het seizoen 2013 / 2014, heb ik daarna vrijwel geen thuiswedstrijd meer gemist met een absoluut hoogtepunt op 31 mei 2017.

In het seizoen 2016 / 2017 is SV Meppen is overtuigend kampioen geworden van de Regionalliga Nord, het 4e niveau van het Duitse voetbal. Omdat niet elke kampioen uit de verschillende Regionalliga’s kan promoveren, moet SV Meppen twee beslissingswedstrijden tegen Waldhof Mannheim, de kampioen van de Regionalliga Süd-West, spelen. Op 28 mei 2017 eindigde het onderlinge duel in Mannheim in 0-0. Ondanks deze brilstand, was het een zinderende wedstrijd waarin beide teams grote kansen kregen en om elke meter streden. Spelers van beide teams kregen een rode kaart te zien. In Meppen keek ik deze wedstrijd met nog bijna 3.000 mensen op een groot scherm in het park.

De return vond een paar dagen later in Meppen plaats, op 31 mei 2017. Deze allesbeslissende wedstrijd was ruim van te voren stijf uitverkocht. Gelukkig hadden we dit al verwacht en tijdig kaarten aangeschaft.

Eindelijk is het matchday. Met honderden blauw-wit geklede voetbalfans lopen we vanaf de parkeerplaats richting de Lathener Straße in Meppen. Voetbalshirts, petjes, fansjaals, vlaggen, spandoeken en diverse andere fanartikelen gaan mee. Al in de verte zijn de lichtmasten van de Hänsch Arena, het stadion van SV Meppen, tussen de bomen door te zien. Als we nog dichter bij het stadion komen, zien we talloze politiebusjes staan en zelfs een waterkanon voor het geval dat... Bij de ingang is het een drukste van jewelste en om ons heen hangt de geur van bier, Bratwurst en zweet.

SV Meppen is een Traditionsverein. De club bestaat al sinds 1912, heeft vele pieken en dalen gekend en is een club van het volk. Alles ademt hier voetbalcultuur waarbij het om veel meer draait dan voetbal alleen. De fans komen er niet alleen voor de wedstrijd, maar ook om samen te zijn en sfeer te maken. En dat kunnen ze! Bij de opkomst van de spelers gaan veel vlaggen en sjaaltjes de lucht in en wordt het clublied uit volle borst meegezongen. “SV Meppen macht laune, SV Meppen macht spaß!”.

Aan alles is te merken dat er deze avond om iets belangrijks gestreden wordt. De hele wedstrijd zingen de fans hartstochtelijk hun helden toe. Niet alleen de Meppen Szene draagt haar steentje bij aan een fantastische voetbalsfeer, maar iedereen doet dat.​

En dan de wedstrijd… Meppen moet het deze wedstrijd, evenals de heenwedstrijd in Mannheim, doen zonder clubtopscorer Benny Girth. In de competitie was hij goed voor 20 doelpunten, maar vanwege een beenbreuk moet hij de twee belangrijkste wedstrijden van het jaar missen. Vanwege een schorsing ontbreekt vanavond ook Martin Wagner, de captain van Meppen.

Om 19.00 uur wordt afgetrapt. Mannheim begint de wedstrijd zeer offensief en is in de aanvangsfase ook de betere club, maar de eerste grote kans is voor Meppen. De wedstrijd is ongekend spannend en golft op en neer. De teams gaan desondanks met een 0-0 ruststand de kleedkamers in.

In de tweede helft is zichtbaar dat Mannheim in de eerste helft veel kracht heeft verspild. Meppen is inmiddels de bovenliggende partij, maar moet oppassen voor de gevaarlijke counters van Mannheim. Het publiek fungeert de hele wedstrijd al als twaalfde man en merkt dat Meppen sterker wordt. De ene grote kans volgt de andere op. Toch is de tussenstand nog steeds 0-0. In de slotfase zet Meppen nog een paar keer aan om de overwinning alsnog uit het vuur te slepen. Mannheim is zo goed als knock-out, maar toch lukt het Meppen niet om te scoren. De stand na 90 minuten is nog altijd 0-0.

Omdat de heenwedstrijd dezelfde eindstand kende, wordt er verlengd. Nog 30 extra minuten billenknijpen dus. In de verlenging leeft Mannheim weer een beetje op en gaan beide ploegen vol voor de overwinning. In een strafschoppenserie lijken beide teams weinig zin te hebben. En dan wordt er afgefloten… Ook na de verlenging is de stand 0-0, dus de strafschoppenserie komt er toch. Omdat de spanning op de verschillende tribunes om te snijden is en men van andere promotiewedstrijden in het verleden heeft geleerd, wordt het uitvak omsingeld met ME’ers. Ook op diverse andere plekken in het stadion verschijnen plotseling groepjes ME’ers die snel kunnen ingrijpen als dat nodig blijkt te zijn. In totaal zorgen maar liefst 600! ME’ers er deze avond voor dat de veiligheid in het stadion gewaarborgd blijft.

Iedereen maakt zich op voor de strafschoppenserie. Het publiek moedigt Benni Gommert, de keeper van Meppen,  hartstochtelijk aan. Nu komt het moment der waarheid en kan hij een belangrijke rol vervullen.

Meppen neemt de eerste strafschop en scoort. Poeh, die is alvast in de pocket. Tot 2-2 wordt er geen strafschop gemist. Maar dan... Meppen mist de derde strafschop. Nu wordt het pas echt spannend. Maar ook Mannheim mist. De bal komt tegen de paal en de stand blijft 2-2. Vervolgens wordt het 3-2 en 3-3. Meppen moet nu scoren om kans te blijven houden op promotie. Ik durf bijna niet te kijken, maar doe het toch. Mirco Born gaat achter de bal staan en neemt een aanloop. En dan… TOR!!! Het is 4-3 voor Meppen. Nu ligt alle druk bij Mannheim, want missen betekent einde wedstrijd. En wat niemand durfde te hopen gebeurt: Mannheim mist en Meppen promoveert naar de 3e Bundesliga. Iedereen wordt gek van vreugde. Er wordt gejuicht, gehuild en gezongen. En ook een bierdouche ontbreekt niet. Benny Girth vergeet dat zijn been in het gips zit en rent op zijn krukken het veld op om het feest samen met de andere spelers te vieren.

Niet snel daarna zijn ook de supporters niet meer te houden en vindt een zogeheten Platzsturm plaats. In een mum van tijd staat het veld vol met feestvierende supporters van Meppen. Al feestend gaat een deel van de Meppenaren richting het uitvak om uit volle borst “Oh, wie ist das Schön” te zingen en de supporters uit Mannheim enigszins uit te dagen. Die reageren daarop door net zolang aan de hekken te sjorren totdat er eentje plat gaat. De eerste stappen vanuit het uitvak richting de feestvierende supporters op het veld worden gezet, maar voordat het echt fout kan gaan tussen de beide supportersgroepen stelt de ME zich in twee linies op over de hele breedte van het veld.

Aan de andere kant van het veld zien we een waterkanon het veld op rijden. Het zal toch niet dat deze nog wordt ingezet op deze fantastische avond? Heel even was er een dreigende sfeer, maar al gauw werd dit weer omgezet in feestvreugde. Wat een fantastische ontknoping van een fantastisch seizoen hebben we meegemaakt! De avond duurde nog lang…

 

© 2019 - 2022 Fanplaats | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel